De één gaat op zondag naar de kerk, de ander op zaterdag naar de synagoge en weer een ander gaat tijdens de Ramadan elke avond naar de moskee. Maar wie gaat waar naar toe en waarom?
Het project Expeditie Heilige Huisjes behandelt aan de hand van de SchoolTV filmpjes van Heilige Huisjes de wereldgodsdiensten en legt tegelijkertijd de link naar het religieuze erfgoed in de omgeving van de leerling zelf.
En natuurlijk volgt een expeditie op locatie van drie Heilige Huisjes.
In Expeditie Heilige Huisjes ontdekken leerlingen wat die gebouwen betekenen, wat ze zeggen over de mensen die er komen en wat die belangrijk vinden in hun leven.
Het project is leerstofvervangend voor het thema geestelijke stromingen (wereldgodsdiensten) dat tot de verplichte lesstof behoort. Leerlingen maken kennis met wereldgodsdiensten, zoals katholicisme, protestantisme, islam en jodendom. Leerlingen ontdekken de betekenis van gebedsgebouwen, voorwerpen en daarmee samenhangende gewoonten van de verschillende wereldgodsdiensten. Leerlingen bezoeken meerdere gebedsgebouwen in de eigen gemeente.
Tijdsduur
De expeditie wordt begeleid door een gids en ziet er als volgt uit:
* vervolg programma is afhankelijk van reisduur; lopen, fietsen, auto's.
Voorbereiding in de klas ca. 1 uur, verwerking in de klas ca. 1 uur. Het materiaal is zo ontwikkeld dat de docent naar behoefte keuzes kan maken.
Kosten
Het lesmateriaal is te bestellen via info@erfgoedbrabant.nl m.b.v. de volgende gegevens: naam school, naam leerkracht, postadres, aantal groepen, aantal leerlingen en een contact-telefoonnummer.
Het lesmateriaal is gratis, u betaalt alleen verzendkosten. Het lesmateriaal blijft eigendom van de school.
Per deelnemende groep vragen we een vergoeding van €15, dat ten goede komt aan de kerken.
Belangrijk bij het boeken
We gaan uit van een bezoek aan de Joodse Synagoge, Lambertuskerk en Moskee.
Heb je andere wensen, bijv. de Servatiuskerk in Erp: vul dit dan in bij de opmerkingen, dan gaan we dat op maat aanpassen voor jouw school.
Lesmateriaal
Het project is leerstofvervangend.
Leergebied: Geschiedenis, levensbeschouwing en omgevingsonderwijs.
Thema's: Godsdiensten, monumenten en religieuze gebouwen.
De Cultuur Loper indicatoren waar (met name) aan gewerkt wordt:
Erg goed om kinderen op deze manier kennis te laten maken met andere geloven.