Expeditie Heilige Huisjes
Erfgoed

De één gaat op zondag naar de kerk, de ander op zaterdag naar de synagoge en weer een ander gaat tijdens de Ramadan elke avond naar de moskee. Maar wie gaat waar naar toe en waarom? Het project Expeditie heilige huisjes behandelt aan de hand van de SchoolTV-dvd Heilige Huisjes de wereldgodsdiensten en legt tegelijkertijd de link naar het religieuze erfgoed in de omgeving van de leerling zelf.

In Expeditie heilige huisjes ontdekken leerlingen wat die religieuze gebouwen betekenen, wat ze zeggen over de mensen die er komen en wat die belangrijk vinden in hun leven. Het project is leerstofvervangend voor het thema geestelijke stromingen (wereldgodsdiensten) dat tot de verplichte lesstof behoort. Leerlingen maken kennis met wereldgodsdiensten, zoals katholicisme, protestantisme, islam en jodendom. Leerlingen ontdekken de betekenis van gebedsgebouwen, voorwerpen en daarmee samenhangende gewoonten van de verschillende wereldgodsdiensten. Leerlingen bezoeken meerdere gebedsgebouwen in de eigen gemeente.

Tijdsduur
De expeditie wordt begeleid door een gids en ziet er als volgt uit:
09.00-09.30u Joodse Synagoge (keuze voor Hervormde kerk ook mogelijk)
09.30-10.20u Lambertuskerk Veghel
+/- 10.20-10.45u Reistijd incl. korte pauze  * 
+/- 10.45-11.45u Selimiye Moskee Veghel * (nieuwe locatie: Evertsenstraat in Veghel)
* vervolg programma is afhankelijk van reisduur; lopen, fietsen, auto's.

Lesmateriaal
Docentenhandleiding, werkboekjes voor alle leerlingen, DVD Heilige Huisjes van SchoolTV. Het project is leerstofvervangend.
Voorbereiding in de klas minimaal 1 uur,  verwerking in de klas minimaal 1 uur. Het materiaal is zo ontwikkeld dat de docent naar behoefte keuzes kan maken. 


Kosten
Het lesmateriaal is gratis te bestellen via info@erfgoedbrabant.nl. Het lesmateriaal blijft eigendom van de school. Per deelnemende groep vragen we een vergoeding van €15, dat ten goede komt aan de kerken.

Belangrijk bij het boeken
We gaan uit van een bezoek aan de Joodse Synagoge, Lambertuskerk en Moskee.
Heb je andere wensen, bijv. de Hervormde kerk of de Servatiuskerk in Erp: vul dit dan in bij de opmerkingen, dan gaan we dat op maat aanpassen voor jouw school. 


Enthousiaste gidsen die in gaan op de vragen van kinderen en vol passie vertellen
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 33
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Startlocatie: Lambertuskerk (Deken van Miertstraat 2, Veghel) Vervolglocatie: Moskee (Evertsenstraat 5, Veghel)
Tijdsinvestering Bezoek duurt 3 uur incl. minimaal 1,5u lestijd op school
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Heilige Huisjes