ZWV | Graven naar de toekomst | Escapekist
ErfgoedZW-vaart

Het graven van de Zuid-Willemsvaart startte in 1822, meer dan 200 jaar geleden. M.b.v. de escapekist gaan leerlingen aan de slag met zowel de geschiedenis van het kanaal, als de inrichting van hun omgeving voor de toekomst.


Escapekist
Aan de slag met de geschiedenis; door het oplossen van puzzels en opdrachten komen de leerlingen meer te weten over acht personages van 200 jaar geleden. Denk o.a. aan een kanaalgraver, een boer, de koning en een ingenieur. De opdrachten gaan over de keuzes die mensen maken waardoor hun omgeving verandert. Aan de hand van persoonlijke verhalen worden de leerlingen zich bewust van de verschillende belangen in een samenleving. Groepjes van vier leerlingen volgen het perspectief van één persoon. Gaandeweg leren ze hun persoon en zijn/haar belangen kennen. Soms hebben de personages elkaar nodig om tot oplossingen te komen. Bij iedere opdracht komen leerlingen wat meer te weten over de geschiedenis van het kanaal, de omgeving en het verhaal van hun persoon. En ze komen er achter hoe belangrijk het is om samen te werken om tot oplossingen te komen. Deze informatie leidt tot de oplossing van de escapekist (75 minuten).

Ontwerp-opdracht
In de escapekist zit een dubbele bodem en daar vinden de leerlingen een opdracht van de burgemeester van Meierijstad. De perspectieven van vroeger bestaan nog steeds, soms in een iets andere vorm. Aan de hand van de gekozen belangen gaan leerlingen een terrein in Meierijstad opnieuw indelen en ontwerpen in 2D. Het is een praktische opdracht gericht op duurzaamheid (75 minuten).

Bouwen
Met de klas komen de leerlingen uiteindelijk tot één ontwerp wat in 3D vertaald kan worden. Hoe ziet hun toekomstige omgeving eruit? Bouwen kan in de klas, of schakel tijdig hulp in via Cultuurkade.

Materiaal
​​​​​​​Met het reserveren van deze activiteit krijg je gedurende 3 weken de escapekist/leskist te leen. De kist is door meerdere klassen na elkaar te gebruiken. Stem met je collega’s een planning af in de week dat je de kist reserveert. In de handleiding staat een beschrijving hoe de kist moet worden opgeleverd na gebruik. Tevens wordt het bijbehorende lesmateriaal automatisch digitaal toegestuurd. 
Reserveer-verzoek: maak één reservering en selecteer in één boeking alle groepen die met de kist gaan werken. Jullie krijgen dan één kist, maar alle lkr. ontvangen t.z.t. de informatie en het digitale lesmateriaal.

Thema’s
De Zuid-Willemsvaart raakt vele thema’s en is goed te koppelen aan lessen op school over: industrie, water(schap), landbouw, vervoer, natuur, klimaat, techniek, ruimtelijke ordening, burgerschap, recreatie, duurzaamheid en energie.


Creatief, vernieuwend, zit goed in elkaar.

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 6.9 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs, VMBO 1-2, Havo/VWO 1-2
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 150
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie School
Tijdsinvestering 150 minuten (75 minuten escapekist , 75 minuten ontwerpopdracht)
Benodigde materialen Escapekist
Benodigde ruimte Klaslokaal
Aanbieder Cultuurkade