Horst Antes - kunstwerken uit de Verzameling Würth
Beeldend

Van 25 maart 2024 t/m 9 maart 2025 toont Kunstlocatie Würth haar nieuwe tentoonstelling ‘Horst Antes - kunstwerken uit de Verzameling Würth’.

De Verzameling Würth bevat 95 kunstwerken van Horst Antes, waarvan ca. 30 werken speciaal zijn geselecteerd voor de tentoonstelling in Kunstlocatie Würth ’s-Hertogenbosch met veelal unieke kunstwerken die nog niet eerder in Nederland zijn getoond. Deze werken beslaan alle belangrijke fasen in de werkzame periode van de kunstenaar. Zij representeren een van de bepalende aspecten van de Verzameling Würth en weerspiegelen de grote bewondering van Reinhold Würth voor de kunstenaar decennialang.

Horst Antes werd in 1936 in Heppenheim, Duitsland, geboren en was al op jonge leeftijd befaamd om zijn ‘Kopffüßler’, ‘koppoter’. Dit kunstfiguur kenmerkt zich door een onevenredig groot hoofd, met benen en voeten. Het beeldmotief werd door Antes aan het begin van de jaren zestig gecreëerd en zou een iconisch figuur worden dat hem door de jaren heen mateloos inspireerde en aanzette tot talloze variaties.
In het naoorlogse Europa was Antes een baanbreker, één van de eerste kunstenaars die op zoek ging naar nieuwe, speelse mogelijkheden van de figuratieve schilderkunst. Het gecreëerde beeldmotief stelde hem in staat om de complexiteit van de menselijke ervaring, de vervreemding en isolatie die individuen ervaren in de moderne samenleving, te verkennen. Het werk van Antes en zijn baanbrekende rol dragen tot op de dag van vandaag bij aan de gevestigde en gewaardeerde positie van de kunstenaar in de internationale kunstwereld.

Alle activiteiten voor het onderwijs worden gratis aangeboden door Kunstlocatie Würth.

Tijden educatie voor regulier onderwijs (speciaal onderwijs op maat aangeboden, tijd in overleg):
9.15-10.15 uur of 10.45 – 11.45 uur.
Of na 12.15 uur door de school zelf te bepalen tijdstip.

Aanvragen voor educatie kun je doen via brigitte.hoppenbrouwers@wurth.nl.

Würth-Groep en de Verzameling Würth
Naast de kernactiviteit voelt de Würth-Groep zich nauw verbonden met kunst en cultuur. Uit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen, de kunst dichter bij de mensen te brengen en zo meer arbeids- en levenskwaliteit liet prof. dr. h.c. mult. Reinhold Würth kunst en cultuur als deel van de bedrijfscultuur in het concern integreren.
De Verzameling Würth is ontstaan in de 60-er jaren op initiatief van Prof. dr. h.c. mult. Reinhold Würth en bevat kunstwerken van de late middeleeuwen tot en met heden. Met ruim 20.000 kunstwerken (schilderijen, beeldhouwwerken en grafiek) behoort de verzameling tot één van de belangrijkste bedrijfsverzamelingen in Europa. De werken worden tentoongesteld in 15 eigen Würth musea en kunstdependances, die vrij toegankelijk zijn voor het brede publiek.
Kunstlocatie Würth opende in 2002 haar deuren in het destijds nieuwe bedrijfspand van Würth Nederland B.V., Het Sterrenbeeld 35, 5215 MK ’s-Hertogenbosch.

Openingstijden algemeen: zondag t/m vrijdag van 11.00 - 17.00 uur. Gratis entree. 
​​​​​​​Het educatief programma wordt alleen aangeboden op werkdagen.


In het hoofd kan van alles gebeuren, maar het hoofd beschermt ook de mens. Er zijn open, bewoonbare hoofden. De hele mens zit in het hoofd. En er is het lege hoofd dat alles kan opnemen en weer kan loslaten. Het gaat over het leven met mijn hoofd.
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 32
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Kunstlocatie Würth, Bedrijvenpark De Brand, Het Sterrenbeeld 35, 's-Hertogenbosch
Tijdsinvestering 1 uur (rondleiding en workshop)
Benodigde materialen is aanwezig
Benodigde ruimte educatielokaal Kunstlocatie Würth
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers verplicht aanwezig per klas: 2 docenten (of 1 docent en 1 ouder)
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Kunstlocatie Wurth