In verhalen kan alles (Mieke Aalderink)
Literatuur

Mieke Aalderink is Verhalendocent die naast vertelvoorstellingen ook lessen verzorgt rond verhalen maken en verhalen vertellen, voor leerling én leerkracht. Kinderen zitten zelf vol verhalen en hebben een eindeloze fantasie. Een prachtig uitgangspunt voor taalcreativiteit, ontdekken van tekststructuur, presentatie, beeldend vormgeven van een verhaalidee en lees- en luistervaardigheid.
De leerling wordt verteller, de groep het publiek, een verhaal wordt een voorstelling gevolgd door applaus.
Als start van de les grijpt de verteller ze bij de lurven met een kort maar spannend verhaal. In de ban van dat verhaal gaat elke leerling naar eigen vermogen aan de slag. 

Mieke werkt al ca. 12 jaar als verhalenverteller, performer en docent en is geschoold bij verschillende professionele vertellers, de vertelacademie en de SAMWD in Lier (Be).
Kennis van jeugdliteratuur, leesbevordering en literatuureducatie is ontwikkeld in een loopbaan van ca. 25 jaar in het jeugdbibliotheekwerk als Specialist Jeugd.

De kinderen mogen zelf aan de slag met het ‘in beeld brengen van hun verhaal’. Ze mogen een vervolg tekenen, of gaan met personages of een gebeurtenis aan de slag.
Daarvoor is het fijn dat er tekenpapier klaar ligt in de groep en stiften of krijt, stevig tekenmateriaal, waarmee ze iets kunnen neerzetten dat van een afstandje (bij het vertellen) goed te zien is.

Waar je aan werkt bij 'In verhalen kan alles'

  • Persoonsvorming.
  • Ruimte voor verschillende perspectieven: jezelf, de ander, je relatie tot de ander, je relatie tot de wereld ontdekken.
  • Naar hetzelfde kijken, maar iets anders zien. Wat trekt jóuw aandacht? Daardoor kun je jezelf en de ander (die iets anders ziet) beter leren kennen.
  • Een persoonlijke verbinding te (kunnen) maken.

Waarom wij hebben gekozen voor 'In verhalen kan alles'
De kracht van verhalen vertellen zit in het directe contact wat de verteller met de luisteraars heeft. 
Door de interactie worden leerlingen uitgenodigd mee te denken, iets toe te voegen, persoonlijk betrokken te raken.
Literatuureducatie gaat over spelen met taal, in verhalen doe je dat voortdurend en in de interactie kun je dat leerlingen laten ervaren.

Praktisch
- Dit aanbod is ook geschikt voor combinatiegroepen met groep 2(-3-4) of (3-4-)5.
- De aanvangstijden zijn 09.00, 11.00 en 13.00 uur. Als je meerdere groepen van jouw school boekt (s.v.p. op dezelfde dag), zullen we tijden aanpassen (15 min. tussen de gastlessen).


Beoordeeld met een 8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 3, Groep 4
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school
Tijdsinvestering 60 minuten gastles + lesbrief
Benodigde materialen (A4-)tekenpapier, stiften of krijt die goed te zien zijn op papier
Benodigde ruimte Gesloten klaslokaal
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Mieke Aalderink