Bezoek aan het Sint Barbaragilde in Veghel
Erfgoed

Kom kennismaken met het Sint Barbaragilde in Veghel en leer en ervaar in 2,5 uur iets over de geschiedenis, cultuur en gewoonte van dit prachtige gilde. En leer vendelen, trommen en koningschieten!

Het Sint Barbara Gilde uit Veghel verzorgt erfgoededucatie voor scholen. Graag willen zij delen in de rijke erfgoedgeschiedenis en het ontstaan van het gilde. Dit past goed bij de geschiedenislessen over de Middeleeuwen: over gebruiken en tradities, leven in een gemeenschap (broederschap), maar ook bij tekenen en muziek. De inhoud wordt per keer aangepast aan het niveau, leeftijd en de groepsgrootte. Het programma is ook geschikt voor scholen in kerkdorpen waar geen gilde actief is.

Inhoud
A. Een volledig programma op het gildeterrein
Een klas brengt een bezoek aan het gildeterrein op de Geerkens in Veghel (achter het sportpark). De leerlingen krijgen een compleet beeld van het gilde en haar activiteiten. Na een plenaire uitleg over de geschiedenis vinden de activiteiten veelal buiten plaats: kruisboogschieten, vendelen, trommen, bazuinblazen, massale opmars, demo geweerschieten, schild-versieren, schilderen en tekenen. Dit alles in circuitvorm in kleine groepjes met persoonlijke begeleiding door de gildebroeders.
Tijdsduur? Ongeveer twee uur (op maat aan te passen). Maximaal één klas tegelijk.

Facultatief
Indien er nog meer verdieping gewenst is kan de leerkracht voorbereidingen treffen m.b.v. lespakket “Doar hedde de Guld” (Erfgoed Brabant). Dit is echter facultatief en zeker niet noodzakelijk. Het gilde sluit af met een gezamenlijke tentoonstelling en prijsuitreiking (op een later moment). Tevens is iedereen welkom bij het jaarlijkse Koningsschieten in september.

Let op:
Als je een bezoek in de middag wilt plannen, hou er dan rekening mee dat e​​en bezoek 2 tot 2,5 uur duurt. Vraag in het opmerkingenveld bij de boeking gerust om de voor jouw gewenste starttijd.

Mocht je een bezoek willen plannen op een zelf gekozen datum in het voorjaar van 2022, stuur dan een verzoek naar info@cultuurkade.nl


Mooi dat door een bezoek en het aansprekende activiteiten circuit, het Gilde toch erg kan gaan leven bij de leerlingen.
Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Prins Willem Alexander Sportpark 33, 5461 XL Veghel
Tijdsinvestering 2 tot 2,5 uur
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Sint Barbara Gilde