Overgisteren
Erfgoed

Opmerking: Deze activiteit is pas in het voorjaar van 2025 te boeken. Data volgen zo spoedig mogelijk.

Overgisteren geeft kleuters een beeld van het begrip ‘museum’ als een plek waar bijzondere voorwerpen bewaard worden. Het project wil kleuters laten kennismaken met het begrip ‘vroeger’, zoals ook uit de naam blijkt: ‘Overgisteren’ betekent in kleutertaal ‘alles dat voor gisteren is gebeurd’.
Hierbij wordt de link gelegd met bijzondere voorwerpen uit de familie van de kleuters zelf.

Het project heeft daarnaast een duidelijke doelstelling op het gebied van taalontwikkeling. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt immers een verhaal. Zo ook de bijzondere voorwerpen die de kleuters van thuis meenemen. Met Overgisteren leren de leerlingen communiceren over en aan de hand van (historische) voorwerpen en wordt hun woordenschat uitgebreid.

Hier werk je aan bij 'Overgisteren': erfgoed, taal, samenwerking, creativiteit en de burgerschapsbouwstenen: identiteit en diversiteit.

Waarom hebben wij gekozen voor 'Overgisteren'? 
De activiteiten zijn afwisselend en spreken de leerlingen op verschillende vaardigheden aan. Door het enthousiasme van de verschillende vrijwilligers is het een bijzondere en aangename kennismaking met een museum en het lokale erfgoed.

In het schooljaar 2024-2025 worden de volgende scholen uitgenodigd deel te nemen aan 'Overgisteren': Obs de Springplank, Bs Franciscus, bs Eerschot, bs de Sprongh.
​​​​​​​Het is de bedoeling dat de scholen voor 2 groepen op één dag boeken. De groepen worden om 08.45 uur en om 10.30 uur verwacht in het museum.

Praktisch:
Dit project is geschikt voor groep 1 en 2 en eventueel groep 2-3.


Juf, vroeger toen ik klein was (kleuter 4 jaar) toen hadden we dat ook niet hoor!

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 36
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum van BrabantseMutsen en Poffers Kerkstraat 20, 5492 AH Sint-Oedenrode.
Tijdsinvestering Het museumbezoek duurt 90 min. Voorbereiding in de klas kan varieren van een half uur tot een uur per week gedurende 3 tot 6 weken voorafgaand en aanvullend aan het museumbezoek. De koffer blijft 3 weken op school. Als er meerdere groepen van één school
Benodigde materialen koffer en leskist
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers 1 begeleider per groepje leerlingen, die de leerlingen bij de roulerende activiteiten begeleiden (bij kleine klassen minder begeleiders nodig)
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.