Overgisteren
Erfgoed

Overgisteren geeft kleuters een beeld van het begrip ‘museum’ als een plek waar bijzondere voorwerpen bewaard worden. Het project wil kleuters laten kennismaken met het begrip ‘vroeger’, zoals ook uit de naam blijkt: ‘Overgisteren’ betekent in kleutertaal ‘alles dat voor gisteren is gebeurd’.
Hierbij wordt de link gelegd met bijzondere voorwerpen uit de familie van de kleuters zelf.

Het project heeft daarnaast een duidelijke doelstelling op het gebied van taalontwikkeling. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt immers een verhaal. Zo ook de bijzondere voorwerpen die de kleuters van thuis meenemen. Met Overgisteren leren de leerlingen communiceren over en aan de hand van (historische) voorwerpen en wordt hun woordenschat uitgebreid.

Overgisteren is in 2008 ontwikkeld door de afdeling erfgoededucatie van Erfgoed Brabant, in samenwerking met het Noordbrabants Museum en twee Bossche basisscholen.
In Sint-Oedenrode is het project  tot stand gekomen door medewerking van vrijwilligers van het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers in het Sint Paulusgasthuis en Cultuurkade Meierijstad. 

In het schooljaar 2023/2024 worden de volgende scholen uitgenodigd deel te nemen aan 'Overgisteren': bs Kienehoef, bs de Sterjasmijn, Odaschool en bs Dommelrode.
​​​​​​​Het is de bedoeling dat de scholen voor 2 groepen op één dag boeken. De groepen worden om 08.45 u en om 10.30 u verwacht in het museum.

Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de provincie Noord-Brabant.


Dat dit een mooi project is om weken lang aan te werken.

ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 8.8 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 36
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum van BrabantseMutsen en Poffers Kerkstraat 20, 5492 AH Sint-Oedenrode.
Tijdsinvestering Het museumbezoek duurt 90 min. Voorbereiding in de klas kan varieren van een half uur tot een uur per week gedurende 3 tot 6 weken voorafgaand en aanvullend aan het museumbezoek. De koffer blijft 3 weken op school. Als er meerdere groepen van één school
Benodigde materialen koffer en leskist
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers 1 begeleider per groepje leerlingen, die de leerlingen bij de roulerende activiteiten begeleiden (bij kleine klassen minder begeleiders nodig)
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.