Iedereen Anders | Identiteit & Mode
Beeldend

Anders, anders denken, anders kijken, het brengt je verder!
Hoe fijn is het om te mogen laten zien wie je bent én daar hoort kleding onlosmakelijk bij.
Wat is mooi, gek, saai, vet, grappig, eigen of 'gewoon' anders? En wie bepaalt dat? Want wat werkt voor de één, werkt zeker niet altijd voor de ander.
Op de catwalk zie je de meest wonderlijke creaties voorbij komen, altijd anders dan we in de winkel zien, maar is dat alleen maar 'raar' of wat wil een ontwerper hiermee?

Een nieuwe workshop over identiteit, kiezen voor jezelf en laten zien waar jij voor staat door middel van stijl en kleding! Door anders naar de mode te kijken, ontdek je zoveel meer!
'Iedereen Anders' is een spin-off van Mode aan een draadje, deze workshop gaat dieper in op het stuk identiteit.

Waar werk je aan met het project 'Iedereen Anders' ? 
​​​​​​​
De leerlingen van groep 7/8  gaan middels prikkelende vragen kijken hoe ze hun identiteit kunnen vormgeven in een kledingstuk. Ze maken met de aangeboden materialen een creatie op een paspop. Dat wordt geen echt kledingstuk maar een moodboard dat weerspiegelt waar hij/zij voor staat en waar diegene van houdt. Denk hard, zacht, pluizig of schurend, licht/donker, shiny of juist supermat. Maar ook minder voor de hand liggende materialen zoals bubbeltjesplastic of eierdozen kunnen een fantastische toevoeging zijn voor de creatie. Na afloop maakt de leerkracht met de eigen telefoon foto's van de creaties van de leerlingen, zodat deze als praatstuk en inspiratie kunnen dienen in de klas. En natuurlijk staan er ook vervolgopdrachten klaar voor in de klas! Verder heb je ook toegang tot het lesmateriaal van Mode aan een draadje dmv een link naar de website. Hier vind je nog veel meer achtergrondinformatie over mode door de jaren heen en heel veel verschillende stijlen. 

Waarom wij hebben gekozen voor 'Iedereen Anders' ?
Leerlingen groeien op in een wereld vol beelden, waarbij uiterlijk en identiteit een steeds grotere rol spelen. Met een project zoals dit leren ze een onderzoekende, verkennende en kritische houding aan te nemen. En zichzelf de vraag te stellen "Wat vind IK eigenlijk, waar sta ik voor?" Dat zijn vaardigheden waar ze in onze snel veranderende maatschappij veel profijt van zullen hebben. Ze zijn spelenderwijs met duurzaamheid, kleding en vooral eigen identiteit bezig.

Praktisch

  • Iedereen Anders wordt aangeboden op de Noordkade in Veghel (10 t/m 18 maart 2025) en in 't Spectrum in Schijndel (27 en 28 maart en 3 en 4 april 2025); je ziet dit via 'Plan dit aanbod'.
  • Het grootste verschil tussen 'Iedereen Anders' en 'Mode aan een draadje' is dat de nadruk ligt op de identiteitsontwikkeling van de leerlingen én dat de workshop op de Noordkade in het begin van de lessenreeks plaatsvindt. 
  • Zorg ervoor dat je telefoon dus opgeladen is om foto's van alle creaties te maken aan het einde. 
  • De leerkracht neemt actief deel aan de workshop. Dit versterkt het gevoel dat iedereen zich uitspreekt waar hij/zij voor staat.
  • Er zijn geen hulpouders nodig.


ReviewsBekijk alle reviews
Beoordeeld met een 9.3 Bekijk de reviews
Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 28
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie - 't Spectrum, Steeg 9, 5482 WN Schijndel
- CHV Noordkade of 't Spectrum
- CHV Noordkade, Verlengde Noorkade 10-12, 5462 EH Veghel
Tijdsinvestering 1,5 uur
Benodigde materialen opgeladen telefoon leerkracht
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Geen ondersteuning nodig
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.
Aanbieder Phoenix Cultuur