Duits Lijntje
Erfgoed

Het Duits Lijntje is een begrip voor Oost-Brabant. Deze spoorwegverbinding tussen Boxtel en het Duitse Wesel ontsloot vanaf 1873 dit voorheen relatief geïsoleerde gebied. Engelse koningen, Duitse keizers en Russische tsaren maakten gebruik van de snelle verbinding tussen Londen en Berlijn en Vladivostok, en bedrijven konden zich ontplooien omdat hun afzetmarkt vergrootte. De industrie in Veghel kon groeien dankzij het Duits Lijntje. 

Het Duits Lijntje is nu een ecologische verbindingszone tussen natuurgebieden in Brabant; het is een snelweg voor plant en dier geworden.

Thema’s: reizen, rondom het spoor, natuur en landschap, cultuurhistorie.

Lessenserie
​​​​​​​Deze lessenserie voor groep 8 omvat zeven lessen die door de leerkracht uitgevoerd kunnen worden als voorbereiding op het bezoek aan het THUISpunt en/of Natuurtuin ‘t Bundertje. Specifieke voorkennis van de leerkracht is niet noodzakelijk. Elke les is hetzelfde opgebouwd: entree (nieuwsgierigheid prikkelen), bagage (kennis), verwerking, presentatie (op diverse wijzen). Dit maakt het lespakket kort, overzichtelijk en hanteerbaar.

Activiteit nader in te plannen met Bibliotheek en Natuurtuin
In samenwerking met Bibliotheek Veghel en Natuurtuin ’t Bundertje is een programma opgesteld voor scholen. Eerst krijgt de klas in het Raadhuis een presentatie (45 min.) over de cultuurgeschiedenis van het Duits Lijntje. Aansluitend wordt een bezoek gebracht aan Natuurtuin ’t Bundertje voor een buitenles. De buitenlessen zijn onder eigen begeleiding van de school. Voor een wandeling vanaf de natuurtuin langs het Duits Lijntje zijn mappen beschikbaar. Deze dienen van tevoren opgehaald worden door de school. Het beste kan de school direct met de natuurtuin (natuurtuin@hetnet.nl) contact opnemen om de tijd en het ophalen van de mappen af te stemmen.
N.B.: via de website boek je alleen het online lesmateriaal. Je dient zelf tijdig contact op te nemen met de Bibliotheek en de Natuurtuin voor het afstemmen van je bezoek.

Kosten
Het lesmateriaal is in oktober 2013 door Cultuurkade  aangeboden aan alle scholen en kan op een zelfgekozen moment worden uitgevoerd. Tevens is het digitaal toegevoegd aan deze website. Kosten voor een bezoek aan de Bibliotheek bedragen €35,00 per groep. Aan een bezoek aan Natuurtuin ’t Bundertje zijn geen kosten verbonden. 


Ontwikkeld voor Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Presentatie in de bibliotheek. Bezoek aan Natuurtuin 't Bundertje.
Tijdsinvestering Naar keuze 1 of 8 lessen
Benodigde materialen Map ophalen bij Natuurtuin 't Bundertje
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.