OMG Beeldverslag September 1944
ErfgoedOMG

Wat doe je als fotograaf wanneer in september 1944 de bevrijding letterlijk boven je hoofd uit de lucht valt? Je grijpt je camera, je laatste fotorolletjes en haast je naar buiten om dit once-in-a-lifetime tafereel vast te leggen. De fotocollectie van de Veghelse fotograaf Johan van Eerd vormt een uniek beeldverslag van Operatie Market Garden in onze regio. Veel van zijn foto's waren bekend, maar zijn erfgenamen besloten samen met Heemkundekring Vehchele niet eerder gepubliceerde foto's te exposeren. Een ingrijpend beeldverslag dankzij het scherpe oog van fotograaf Johan van Eerd, maar bovenal een eerbetoon aan de bevrijders van Meierijstad. Het onderwijs is uitgenodigd om deze expositie te bezoeken en middels werkvormen de leerlingen oog in oog te laten staan met de realiteit van september 1944. 

De titel van de tentoonstelling is: "Veghel 1939-1959, Mensen van Mobilisatie tot Monument." Daarmee wordt aangegeven dat er vooral aandacht is voor de beleving van de gewone mensen, voor, tijdens en na de oorlog. De crisistijd, de inval, de oorlogsschade en de wederopbouw, hebben veel van de mensen gevraagd.  
Deze periode wordt afgesloten in 1959 met de onthulling van het Airbornemonument.

Op een maquette is te zien hoe de situatie in Veghel was ten tijde van Operatie Market Garden. Centraal staan de ervaringen van mensen en verhalen van ooggetuigen. Een aantal mensen heeft hun belevenissen op papier gezet tijdens of na de oorlog. Die worden gekoppeld aan foto’s uit die periode.

Na een algemene uitleg van een kwartier kunnen de kinderen twee aan twee opdrachten uitvoeren die betrekking hebben op de foto's, de verhalen, de maquette en de voorwerpen. Zo krijgen ze een indruk van wat de mensen in die tijd ervaren hebben. Als afsluiting wordt er kort geëvalueerd wat de kinderen ontdekt hebben. 

De expositie is een gezamenlijk project van Heemkundekring Vehchele, GroetenUitVeghel.nl en de erven Johan van Eerd.Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8, Voortgezet onderwijs
Rol leerlingen Receptief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Voormalige Meubelzaak Van Herwaarden aan de Hoofdstraat: onder voorbehoud
Tijdsinvestering 60 minuten
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers per 6 leerlingen een ouder of leerkracht (PO), of voor VO per 10 leerlingen een begeleider.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Aanbieder Cultuurkade